Herstel vermogen

Het kan ineens gebeuren; door een ziekte of ongeval kun je je werk niet meer doen, of je loopt vast in je werk en hebt dat zelf eerst niet in de gaten. Je wilt vooral een oplossing, zodat je weer verder kan met je leven zoals je het daarvoor had, maar dat verdwijnt uit het zicht. Hoe kun je zelf weer greep op je eigen leven krijgen? Ontdek de kwaliteiten die je herstelvermogen kracht geven en ga die benutten in je werk.

Genezing of herstel

Herstel is meer dan genezing of het verdwijnen van de problemen. Bij herstel gaat het om de verbetering van je vitaliteit, het vermogen om je eigen leven vorm te geven. Vitaliteit is het vermogen om vaardig om te gaan met de veranderingen in je leven door weer geïnspireerd te raken. Je zou het liefst teruggaan naar de tijd voor het vastlopen of de uitval, maar dat is lang niet altijd mogelijk. In plaats van dan maar genoegen nemen met minder, kun je ook kijken wat de kwetsbaarheid je gebracht heeft, nieuwe inzichten en inspiratie, die een nieuw perspectief geven, je vermogen om zelf iets van je leven te maken.

Zelf­vertrouwen

Door de nog aanwezige klachten kun je wellicht belangrijke delen van je eigen werk niet of nog niet uitvoeren. Als je je richt op je klachten zal de nadruk liggen op wat je allemaal niet meer kunt en dat bepaalt dan je beeld van de toekomst. Je kwetsbaarheid heeft je zelfvertrouwen een deuk gegeven. Bij de re-integratie staan de beperkingen vaak centraal: wat is je belastbaarheid of inzetbaarheid en hoe moet het werk daarop aangepast worden. Daarmee wordt je eigenlijk gedeeltelijk al afgeschreven en zo voelt dat vaak ook. Met inclusieve re-integratie ga je juist op zoek naar je herstel kracht, werkzaamheden die je juist goed doen, omdat je ze bij uitstek goed kan. Voor de een is dat het contact met klanten, cliënten of patiënten, bij een ander juist het vormgeven van een mooie presentatie, het is het werk waar je zelf trots op bent. Als je daar weer mee kunt beginnen, kun je je zelfvertrouwen opbouwen in plaats van je belastbaarheid. Daarmee kun je kijken naar wat je weer inspireert en bijdraagt aan je veerkracht. Wat je met je kwaliteiten wilt en kunt doen en welk werk weer het perspectief geeft om je voor in te zetten.

Kwaliteiten en perspectief

In plaats van de vraag “wat kan ik niet meer en hoe moet ik daar rekening mee houden?” gaat het om: “wat wil ik verder met m’n leven en hoe past werk daar weer bij?”.

Dat vergt een onderzoek naar je inspiratiebronnen, waarin niet alleen je capaciteiten en je belemmeringen centraal staan, maar vooral de veerkracht die je hebt opgebouwd in de omgang met je kwetsbaarheid: je vitaliteit. Als je weer contact maakt met je innerlijke kwaliteiten kom je tot nieuwe inspiratie, dat uitzicht biedt op een nieuw leven na de uitval. Dat kan allerlei vormen aannemen, sommige mensen gaan aan de slag als ervaringsdeskundige, zoals in de psychiatrie en de oncologie nu steeds meer gebeurt, maar het kunnen ook juist werkzaamheden zijn waar je vroeger nooit aan toe gekomen bent, meer gericht op wat je zelf echt wilt en minder op wat er van je verwacht wordt, maar voor iedereen is dat weer anders. Essentieel is dat het werk een bijdrage levert aan je herstel en je zelfvertrouwen, je opnieuw inspireert en je veerkracht vergroot.

De handen reflectie oefening

Om problemen aan te pakken en op te lossen waar je steeds maar tegenaan loopt en niet uit komt kun je je innerlijk weten, je onbewuste kennis benutten, zoals je dat ook met je intuïtie doet. Intuïtief weet dat een keuze klopt, zonder dat je precies weet, waar dat door komt of vandaan komt. Eigenlijk maak je zo de meeste keuzes in je leven, er zijn maar weinig zaken die je rationeel en bewust op lost. Wel loop je er vaak langer mee rond en weeg je van alles af, maar de doorslag geeft het gevoel dat een bepaalde oplossing echt bij jou past (van meubels in je huis, tot je baan en je geliefde). Je kunt zelf afstemmen op dit innerlijk vermogen als je er vertrouwen in hebt. Wanneer dat zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een ziekte, een ongeval of heftige levensgebeurtenis, die je hele leven op losse schroeven zet, overheerst vooral de angst dat je die controle niet meer terug krijgt.  Hierdoor raak je ook de verbinding met je zelf kwijt en durf je er niet meer op te vertrouwen dat het weer goed komt.

In die gevallen kun je met de handen inspiratie oefening ervaring opdoen met het afstemmen op en vertrouwen van je innerlijk vermogen. Met deze oefening ervaar je weer het contact dat je kunt maken met die innerlijke kennis en de vaak verrassende oplossingen die daar uit voortkomen. Door die oefeningen vervolgens in het dagelijks leven te integreren raak je weer meer vertrouwd met je intuïtie, door weer contact te krijgen met je inspiratie. Hierdoor is het mogelijk om ook complexe problemen, zoals de vraag welk werk je het beste kunt gaan doen na je uitval, stap voor stap te ontrafelen en op te lossen. Vervolgens stelt deze aanpak je ook in staat om die eigen keus te realiseren, want ook daar is zelfvertrouwen voor nodig.

De handen reflectie oefening (mirroring hands) is ontwikkeld door Ernest Rossi, een hypnotherapeut die samen heeft gewerkt met Milton Erickson, de grondlegger van de therapeutische hypnose. Hij heeft daaruit de mirroring hands methode ontwikkeld om in een niet therapeutische setting te kunnen gebruiken, op een manier die de regie op de inhoud van de oefening volledig bij de cliënt houdt, terwijl het onbewuste wordt ingeschakeld bij het oplossen van zijn of haar problemen.