Wie ben ik?

Ik ondersteun en coach mensen die zijn uitgevallen in hun werk met het vinden van een nieuwe toekomst in werk, die past bij hun herstel.
Rien Hordijk

Werkervaring

Ik heb nu meer dan 20 jaar ervaring met herstel begeleiding bij mensen die langdurig uitgevallen zijn, waarmee ik eind jaren negentig bij Douwe Egberts op de HR afdeling ben begonnen. Daar werd ik landelijk coördinator voor wat toen nog uitstroom bij ziekte heette en de instroom van nieuwe medewerkers met een beperking (het werkervaringsproject).
Na enkele jaren werd de landelijke functie opgeheven en werd het werk overgedaan naar de HR medewerkers in de lijn. Ik heb toen besloten om zelfstandig verder te gaan met dit werk (met Douwe Egberts als eerste opdrachtgever) wat ik uitgebreid heb met herstel begeleiding voor andere organisaties, zoals uitzendbureau SWA, een uitzendbureau in de techniek, die ook veel deed met arbeid beperkten.

Reintegratie 2e spoor

Daar deed ik met name de re-integratie 2e spoor begeleiding, voor medewerkers die uitgevallen zijn en niet terug in hun eigen werk konden keren. Na enige jaren kwam daar werkzaamheden voor de UWV bij, via een proef pilot voor wat later de IRO (individuele re-integratie overeenkomst) is gaan heten, waarmee mensen die in de WAO of ziektewet bij de UWV zaten zelf hun re-integratie konden vormgeven met een eigen plan bij een zelfgekozen bureau. Dat sloeg goed aan, ik kreeg kandidaten uit heel Nederland die zelf hun re-integratie wilden regelen. Deze vorm van eigen regie is bij de UWV steeds belangrijker geworden en heeft in 2016 ertoe geleid dat ze al hun inkoop van re-integratie op die manier hebben vormgegeven, waarmee ze de regie zoveel mogelijk bij de eigen klanten neergelegd hebben, met name omdat de resultaten daarmee veel beter waren dan bij de verplichte re-integratie die ze via uitbesteding hadden lopen.

Herstel begeleiding

Naast deze instroom vanuit de UWV heb ik altijd voor verschillende organisaties de herstel begeleiding verzorgd, gekoppeld aan de re-integratie 2e spoor trajecten, eerst vooral in de techniek, later ook in de ICT (Oracle) en de zorg, met de laatste zes jaar bij de Tergooi ziekenhuizen in Hilversum. Via deze re-integratie trajecten heb ik honderden mensen begeleid naar werk, waarbij elk traject weer anders is en een nieuwe ervaring oplevert waar ik zelf veel van leer, met name om steeds beter te blijven beseffen dat mensen echt het best geholpen zijn als ze zelf er in slagen hun werkherstel vorm te geven. Daarvoor moet ik zelf niet in de weg gaan lopen met goedbedoelde adviezen en eigen inzichten. Het betekende dat ik steeds beter actief heb leren luisteren, waarbij een goede vraag meer helpt dan een “slimme” oplossing.